A cukorbetegség rettegett szövődménye: a ketoacidózis

Keton jelentése. Jelentkezzen be diabetológiára!

Ketogén diéta - Fogyás titkai 3. Rész

Fizikai tulajdonságok[ szerkesztés ] A kisebb- és közepes szénatomszámú ketonok jellegzetes, az éterekéhez hasonló szagú folyadékok. Forráspontjuk az alkoholokénál és a keton jelentése alacsonyabb, mivel nem képesek hidrogén-híd kialakítására, viszont a szénhidrogénekénél magasabb, mivel a poláris molekulák dipól-dipól kölcsönhatásba léphetnek egymással. A kis szénatomszámú ketonok jól oldódnak vízben, a szénatomszám növekedésével az oldhatóság egyre csökken, az ötös szénatomszámú ketonok már vízben gyakorlatilag nem oldódnak.

keton jelentése stem cell treatment reviews diabetes

Az összes keton jól oldódik alkoholban és éterben. Kémiai tulajdonságok[ szerkesztés ] A ketonok oldalláncai jellegük szerint szubsztitúciósaddíciósvagy egyéb reakciókban vehetnek részt.

keton jelentése fázis fekély cukorbetegség kezelésének

A ketonok az aldehidekkel ellentétben enyhe oxidációs hatásra nem oxidálódnak, így nem adják sem az ezüsttükör - sem a Fehling-próbát.

Megfelelően erős oxidációs hatásra pl.

keton jelentése típusú diabétesz kezelésére 1

HNO3 azonban lánchasadás mellett oxidálhatók, ekkor különféle szénatomszámú karbonsavak keletkeznek. Előállításuk[ szerkesztés ] A ketonok előállítása a nekik megfelelő szekunder alkohol oxidációjával történhet.

keton jelentése cukorbetegség osztályozás etiológia patogenezis klinikai diagnosztika és kezelés

Előállíthatók továbbá a megfelelő karbonsavak kalciumsóinak hevítésével is. Celldömölk: Pauz—Westermann Könyvkiadó Kft. ISBN 96 7.

Ketonmérés vérből és vizeletaceton meghatározás — diabéteszes ketózis és ketoacidózis esetén A szervezetünk energiaigényét a cukrok glukóz és a zsírok lebontásából fedezzük, melynek során energia, víz és széndioxid képződik. Ez egy hosszú és bonyolult, enzimek és hormonok által irányított és egymással közös kapcsolatban lévő folyamat, ugyanis a zsírok tökéletes lebontásához olyan köztes anyagokra van szükség, amelyet a cukrok lebontásakor nyerünk. Azokban a kóros állapotokban, amikor ezek a köztes termékek hiányoznak, mert pl. Ezeket a nevezzük ketontesteknek, melynek az egyik anyaga az aceton.